Wino musujące

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.

Wino Rumunia

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonie

Z jakim winem serwować ryby?
Stara norma powiada, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.